Kaj je pomembno vedeti pri sklepanju zavarovanja obratovalnega zastoja?

V proizvodnjem podjetju, ki izdeluje keramične polizdelke za industrijo malih gospodinskih aparatov je prišlo do požarne škode na peči za končno pripravo keramičnih izdelkov. Sama požarna škoda na peči in delu ostrešja je znašala 25.000 EUR. Po ogledu škode je bilo ugotovljeno, da peči ni mogoče popraviti, prav tako zaradi specifičnosti procesa ni bilo možno teh opravil dati v izdelavo drugemu podjetju. Omenjena peč se izdeluje po naročilu s 6 mesečnim dobavnim rokom. Glede na to, da je bila omenjena peč ozko grlo v proizvodnjem procesu je celotna proizvodnja stala do zagona nove peči. Posledično je škoda iz obratovalnega zastoja znašala 250.000 EUR. Stranka je bila zadovoljna, da je upoštevala naš nasvet in uredila zavarovanje obratovalnega zastoja zaradi požara.

 

Z zavarovanjem obratovalnega zastoja si zagotovite obstoj podjetja in prihodnost, ko zaradi škode ne morete poslovati. Najpogostejše je zavarovanje obratovalnega zastoja zaradi temeljnih nevarnosti požarnega zavarovanja.

 

Zavarovanje obratovalnega zastoja pokriva fiksne stroške po škodi, ki nastajajo neodvisno od poslovnega procesa in katere mora poravnati zavarovalec kljub neposlovanju podjetja ter dobiček. S tem zavarovanjem krijemo finančne izgube (izgubljeni dobiček in vse nadaljnje fiksne stroške, ki nastajajo podjetju v času obratovalnega zastoja) tako, da bodo finančno gledano rezultati poslovanja podjetja primerljivi rezultatom podjetja brez obratovalnega zastoja.

 

Zavarovanju obratovalnega zastoja zaradi požara je možno priključiti razširitve za nevarnosti kot so poplava, izliv vode, potres, strojelom. Obstajajo tudi zavarovanje obratovalnega zastoja v storitveni dejavnosti.